2017. okt 15.

Hooligans a Wigwamban

írta: szucsalfi
Hooligans a Wigwamban

ARANY NYÍL díjátadó gála, Budapest.

Évente jó néhány díjátadó van Magyarországon. Kell a megmérettetés, hisz ez igazolja, hogy az előadó, a banda jó úton jár- e vagy nem. A díjátadók díjazottjai legtöbbször a pop szakmában dolgoznak. És az első helyezést általában egy kiválasztott szűk réteg között osztogatják. Azok között akiket a kereskedelmi zenei TV-k-, RÁDIÓK vezetői közösen kiválasztanak, hogy mindig a hozzájuk tartozó érdekeltségből, a nyájból legyenek a győztesek, a sztárok, hol az egyik, hol a másik. Aztán ezek a rádiók, tv-k a műsoraikban csak ezeket a kiválasztott, kegyelt művészeket játsszák. Így volt ez a Kádár korszakban is és így van ma is. Ide bekerülni igen nehéz, kiválasztottnak talán születni kell és a leszületés előtt beszélik meg a stratégiát.

Ebbe a körbe a rock-, és metál zenét művelők közül kevesen kerülnek be. Persze a zsűri, a közönség általában bedől ezeknek és nem veszik észre, hogy ezek a dalok egy-kaptafára írt nóták, az egyik dal olyan, mint a másik, csak azért sikeresek mert agyon játsszák a rádiók, tv-k. Így azt sem veszik észre, hogy az első helyezés is általában előre el van döntve. Valljuk be, hogy hazánkra nem jellemző, de a kulturált Európára- és Amerikára egy fura szokásról hallunk. A pletykák szerint, ha nem is mindenkinek, de sok sztárnak szexuális szolgáltatást kell adni az első helyért. Az utóbbi években szinte hetente erősítik meg ezt a hírt nagy szupersztárok is. Hollywoodot meg kimondottan fertőnek tartják. A film stúdiókról már szexgyár titulust is olvastam. Szóval a világ másik felén a sikerért keményen meg kell dolgozni. Magyarország más, ez katolikus ország, 'itt nincsenek ilyen gaztettek', itt legfeljebb csak a pénz dominál. Az első helyet sok esetben meg lehet venni. Ez amúgy a nagyvilágban bevett szokás, szinte minden hol így van. Még a pornó iparban is. Vagy szex, vagy pénz.

Mint fentebb írtam, a díjátadókról általában a keményebb rockzenészek, a heavy-metal, a hard-rock stílus követőinek java kimarad. Emiatt is indította el valamikor a 2000-es években a Wigwam Klub az ARANY NYÍL díjátadót. Hogy pótolja ennek a körnek a kimaradást. Persze a díjátadók sokba kerülnek, évente tetemes pénzt kell rájuk költeni, hogy rangja legyen. A reklámokra, a díjakra és még sok mindenre. Ha a rendezvénynek nincsenek pénzes szponzorai, igen csak legyen tele a zsebe annak, aki ilyenre vállalkozik. De a szponzor pénzek is le vannak előre osztva. Az Arany Nyíl díjátadókon nem voltak kinn a TV-k, a nagy rádiók, és jószerével még az újságok sem. És szponzorok sem igen voltak. Emiatt ezek az ünnepek olyan magyarosak voltak. Ez a nap is olyan volt, mint a többi klubnap. Amikor én a Hooligans-ot fotóztam, fél ház volt. Pedig a legjobb zenekar titulust kapták meg. A Hooligans abban az időben a legnépszerűbb rock zenekarok közé tartozott. És a kevés néző mind a hiányzó reklámoknak köszönhető. Akkor még az internetnek nem volt ilyen hatalmas ereje. Ma szinte mindenki az internetre támaszkodik ha bulira megy.

De az esemény fél házzal is metal-ünnep volt, mert a szándék nemes. Ez adott rangot neki. Ez időben a Wigwam a virágkorát élte, a 2000-es évek vezető klubja volt. Talán 6-8 évet ért meg, majd az épület rövid ideig a csend hangjaiba temetkezett. Vajon az átadott díjak voltak olyan értékesek, hogy valaki napjainkban is őrzi, ereklyeként kezeli?

Néhány nap, vagy hét után mint a Főnix madár, feltámadtak. Club 202 néven alakultak újjá és ígérték, hogy minden előre meghirdetett koncert meg lesz tartva. Az új nevű klubban már soha nem jártam. Én idétlen névnek tartottam akkor, egy rock klubhoz semmiképp nem méltó. Ilyen néven diszkó klubok nyílnak szerte a világon. De persze a sikerhez nem a név a lényeg, hanem a jó programok. És ha minden igaz a klub továbbra is nívós zenekarokat léptet fel.

Jó, hogy a rock zenének vannak klubjai, koncert termei, fesztiváljai. Talán igaz a Schuster Lóri örök mondása: A rock örök és elpusztíthatatlan. A rock zenén kívül még ezt talán csak a a Gyurcsányra és az Orbánra érvényes.

A fotókat a Wigwamban készítettem, az időpontra nem emlékszem, talán 2006 körül készültek. 19 fotót rakok fel. De még van bőven, majd egyszer azokra is sor kerül.

dsc37b_tmp.jpg

dsc469_tmp.jpg

dsc_5314-4-4.jpg

dsc_5315-1-1.jpg

dsc_5324-4-4.jpg

dsc_5332-2-2.jpg

dsc_5333-3-2-2.jpg

dsc_5335-5-1.jpg

dsc_5335-5-1_1.jpg

Szólj hozzá

Hooligans Wigwam