2019. júl 01.

Burgonyás lencsefőzelék (Potato Lentil Pottage)

írta: szucsalfi
Burgonyás lencsefőzelék (Potato Lentil Pottage)

                      Burgonyás lencsefőzelék

                                                  Magyar étel
                                                    4-6 főre
 
Ez egy egyszerű ám mégis nagyon finom, telt ízű étel változatosságot hozhat a főzeléket kedvelők táborában. A különleges ínyencségét a szárított pirított vöröshagyma és az aszalt szárított paradicsom adja. Aki ezt megfőzi, ezt a receptet kipróbálja, az szerintem visszatérő vendég lesz ehhez az ételhez. Akár hétvégi ünnepi lakomának is jó. Bár kenyérrel őnállóan is laktató, de aki szereti a gyomrát, és a magyarok szeretik, azok tehetnek rá bármilyen feltétet. Remélem, lesz aki kipróbálja és remélem, hogy jelzi nekem, ha ízlett. 
Ha tetszik a blogom, kérlek hogy osszátok meg. Köszönöm.
Hozzávalók (Ingredient):
Burgonya: 30 dekagramm burgonya
Hagyma: 2 fej vöröshagyma
Hagyma: 10 deka szárított pirított vöröshagyma (készen lehet kapni)
Fokhagyma: 3 gerezd fokhagyma
Lencse: 30 dekagramm barna lencse
Lencse: 30 dekagramm vörös lencse
Paradicsom: 10 dekagramm szárított aszalt paradicsom (készen lehet kapni)
Paszternák vagy petrezselyemgyökér: 15 dekagramm vagy vegyesen
Sárgarépa: 1 kisebb darab
Só: 1 evőkanál tengeri só, vagy ízlés szerint
Tej: 2 deciliter tej, vagy gabonatej
Zsiradék: 3 evőkanál zsír, vagy finomított olaj
Vegamix: 1 evőkanál bio zöldségkeverék
Víz: szükség szerint. (nagyjából fél-háromnegyed liter)
 
 
Előkészítés (Preparation):
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk és 1 centiméteres kockákra vágjuk
A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk és apró kocákra vágjuk
A szárított pirított vöröshagymát kimérjük egy csészébe.
A fokhagymát megtisztítjuk, megmossuk és lereszeljük
A barna lencsét beáztatjuk egy éjszakára.
A vörös lencsét kimérjük egy nagyobb csészébe
A szárított aszalt paradicsomot áztatjuk úgy 1-3 órát. Leszűrjük és apró darabokra vágjuk.
A paszternákot vagy a petrezselymet meghámozzuk, megmossuk és nagyon apró kockákra vágjuk
A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk és nagyon apró kockákra vágjuk, esetleg megreszeljük
Kikészítjük egy csészébe a tengeri sót
Egy csészébe kiöntjük a tejet, vagy gabonatejet
A zsiradékot kimérjük egy csészébe
A vegamixet kimérjük egy csészébe.
 
folytatás a fűszerőrlő után
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Rozsdamentes acél kézi paprika, só és fűszer őrlő

Ára: 7640 forint körül ($26.85)
Ingyenes házhoz szállítás
 
Modern és finom tapintású asztali fűszerőrlő. A szűk tömítés és a rozsdamentes acél porvédő sapkák higiénikusan vannak kialakítva. Frissen és nedvesség mentesen tartja az őrlésre váró fűszereket. Egy egyszerű csavarással étkezés alatt mindig frissen darálhatjuk az ételre szórt fűszekeret. A konstrukció lehetővé teszi, hogy nagyon finom őrleményt készíthessünk.
 
TERMÉKLEÍRÁS:
* Az innovatív borsmalom gyors és könnyű fűszereket őröl. 
* A feszesség beállításával szabályozhatja az őrölni való fűszerek méretét  
* Bors, só és más kis méretű fűszerek őrlésére alkalmas. 
* Anyag: Erős rozsdamentes acél és akril. 
* Egyszerű a szerelés és szétszerelés a tisztítás érdekében.
 


------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------

Főzés (Cooking):
-A zsiradékot beleöntjük egy nagy lábosba
-Felhevítjük.
-Belerakjuk a vöröshagymát és megpirítjuk. 
-Hozzáadjuk a fokhagymát és néhány percig együtt pirítjuk.
-Belerakjuk a burgonyát, a szárított pirított vöröshagymát, a lencsét, a vörös lencsét az aszalt paradicsomot, a paszternákot (petrezselyemgyökeret), sárgarépát, sót, bio vegamixet.
-Felöntjük vízzel addig, amíg ellepi.
-Ha megfőtt, beleöntjük a tejet (gabonatejet) és még néhány percig főzzük.
-Ha kész, tálalhatjuk.
 
Természetesen lehet hozzá készíteni feltétnek akár pörköltet, vagy fasírtot, vagy sült húsokat is. De kenyérrel önállóan is laktató. Én házi lepénykenyérrel ettem.
Az étkezéshez egy kis zene is dukál. Pont ide illik ez a dal.

Kárpátia: Gulyás

 

Szólj hozzá

burgonya lencse receptek ételek magyar receptek burgonyás lencsefőzelék Kárpátia együttes