2019. máj 24.

Ha nem muszáj, ne légy beteg Thaiföldön

írta: szucsalfi
Ha nem muszáj, ne légy beteg Thaiföldön

                           Ha nem muszáj, ne légy beteg Thaiföldön
                                 (Don't be sick in Thailand)
Thaiföldön nagyon vigyázni kell, hogy ne legyünk betegek. Olyan magasak a magánkórházak árai, hogy egy Magyar ember számára szinte megfizethetetlenek. Vannak állami kórházak is, de azok csak a thaioknak olcsók-, vagy ingyenesek, a külföldieknek nem.
Nekem sajnos eddig háromszor sikerült a vendégszeretetüket élvezni. Hadd ne mondjam hogy mennyibe került ez a három kiruccanásom. Amúgy nagyon modernek a kórházak. Jól felszereltek. A személyzet roppant udvarias. Nincs sorállás, egyből visznek a vizsgálatokra, és ha komolyabb a baj, pillanaton belül már az egy- vagy kétágyas kórteremben találod magad. No meg állandóan 3-4 nővérke tipeg be, hogy minden rendben van-e, állandóan betakarnak, lesik a kívánságodat. Van benn TV, hűtő, és a nagyobb kórtermekben minikonyha. Szóval ez nagyon jó. És az ételek is bőségesek és finomak. De hozni is lehet be ételeket. A kórteremben pótágyak is vannak, a hozzátartozók bármikor benn lakhatnak, alhatnak, ezzel is segítve a gyógyulást. 




Azt is tudnotok kell, hogy nagyon de nagyon sok európai beteg nem tudja kifizetni a magas kórházi költségeket és adós marad. A kórházaknak ez igen nagy veszteség. Behajtani meg nem tudják.
Ezért a közeljövőben egy új törvény jön ki, mely azt írja elő, hogy az itt élő külföldi nyugdíjasoknak egészségbiztosítást kell kötni,. Még teljesen nincs kidolgozva de az szinte biztos, hogy nem lesz egy olcsó mulatság. Ezzel akarják kivédeni a nem fizető betegek által okozott anyagi kárt.




De térjünk vissza a mába.
Az utóbbi időben végre elég sok bejelentés érkezett a kórházakról, hogy szinte mindent túláraznak. Erről olvashattok az alábbiakban. A cikk a thai “The Nation”-ban jelent meg:
Egy meg nem nevezett thai magánkórházat felkértek, hogy magyarázza el, hogy miért került egy beteg kezelése 30 000 bahtba (285 000 forint körül) egy egyszerű gyomorfertőzés kezelése során.
Az Internal Trade Department (Belföldi Kereskedelmi Minisztérium) egyik forrása szerint az orvosi számla felülvizsgálata azt jelzi, hogy a kórházi számla „ésszerűtlen”.
A kórházat felkérték, hogy magyarázza el.
A panasz az Internal Trade Department-hez (Belföldi Kereskedelmi Minisztériumhoz) a 1569-es forródrótján keresztül érkezett. 
Az év elején a kabinet jóváhagyta a kórházak tiltakozása ellenére is az orvosi felszerelések és szolgáltatások árának ellenőrzését. Közismert, hogy Thaiföldön a magánkórházak iszonyatosan magas, szinte megfizethetetlen árakkal dolgoznak.
A történet forrása szerint a szóban forgó magánkórház jogi büntetéssel szembesül, ha nem tudja ésszerűen megmagyarázni az indokolatlanul magas számlát.
Az alapos vizsgálatából kitűnt, hogy a kórház túlzott kezelésnek vetette alá a pácienst, amire valójában nem volt szükség” - mondta a forrás.



Ha a kórházi vezetőket bűnösnek találják, a kórházi vezetők akár hét éves börtönnel és / vagy 140 000 bahtos (1 330 000 forintos) bírsággal szembesülhetnek.
Januárban a “Belföldi Kereskedelmi Minisztérium” 353 magánkórházból 70 olyat talált, melyeknél az általuk értékesített gyógyszerek ára három-kilencszer magasabb, mint a piaci árak.
Jelenleg új szabályok készülnek, amelyek majd megkövetelik, hogy az eladási áraikat a magánkórházak, a gyógyszergyárak, a gyógyszer forgalmazók, importőrök és az orvostudományi szolgáltatók az “Internal Trade Department” (Belföldi Kereskedelmi Minisztérium) honlapján kötelezően hirdessék meg, vagyis közöljék az eladási áraikat.
A tervezet a hírek szerint hamarosan befejeződik, és ezután Chutima Bunyapraphasara kereskedelmi miniszterhelyettes várhatóan e hét vége előtt aláírja - mondta egy forrás.




Ez a szabály csak a “Royal Gazette”-ben való megjelenést követően lép hatályba.
A források szerint az érintett vállalkozók nem elégedettek ezzel a rendelettel és azt tervezik, hogy petíciót nyújtanak be a “Central Administrative Court “ (Központi Közigazgatási Bíróság) - hoz.
Forrás: The Nation (A nemzet)

A fotók csak illusztrációk (Photos are just illustrations)

 

Szólj hozzá

betegség egészség sick kórházak túlszámlázás Thaiföld