2017. dec 27.

Árkádok - egy kis retró, hard rock zene a nyolcvanas években

írta: szucsalfi
Árkádok - egy kis retró, hard rock zene a nyolcvanas években

Néha rendet próbál csinálni az ember és a portalanítással olyan dolgok is előkerülnek, mit ha szándékkal keresne az ember, soha nem találja meg. Így jártam én az Árkádok együttessel. Megtaláltam egy fekete-fehér negatívot. Kíváncsi voltam kik vannak rajta, beszkenneltem és hát nem pont az Árkádok együttes volt rajta, igaz elsősorban a Szűcs testvérek. Nem vagyok benne biztos, de valószínű, hogy egy Acélkarácsony című rendezvényen készültek a fotók a Petőfi Csarnokban. Ismét retrózni hívlak benneteket, igaz csak néhány fotóig és néhány dalig. Szóval a negatívot gyorsan digitalizáltam és már is elétek tárom. Mindent csak frissiben. Az „alfi magic world blog” már csak ilyen

Az Árkádok együttes két míves tagja a Szűcs testvérek volt, úgy mint Szűcs Norbert (gitár) és Szűcs Mihály (basszus gitár). A többiek neve csak azért lényegtelen, mert annyi tagcsere volt, hogy számomra követhetetlen. De a zenekarban mindig jó zenészek játszottak, olyanok, akik számtalan nagy magyar rock bandában játszanak az Árkádos kalandjuk után.

Az Astoriánál üzemelő Csepei Tibor magán zene iskolájában kezdték a zenei tanulmányaikat, majd az OSZK-ban  folytatták, ahol egy évig gyűrték az ipart és azután még jöttek más tanárok is, akik a zenei tudást beléjük ültették, ez még legalább 2 évig is eltartott. Ma már mondhatjuk, hogy mindez az operáció sikeres volt. Persze közben a zenekar már működött, játszottak, kluboztak rendületlenül.

Az első nagy próbálkozásuk az ismertség felé az 1986-os AORTA (Amatőrök Országos Rockzenei Találkozója) volt, de itt nem arattak különösebben nagy sikert, így hát lenyelték a békát és nyomultak tovább, várva a következő nagy alkalomra. És az is eljött. Bejelentkeztek az 1988-as AORTÁra is, de a babér még itt sem nekik termett. Viszont rá két hétre az ORI-ban működési engedélyt szereztek és elindulhattak a hard rock zenekarok rögös útján, de már nem is sikertelenül. Az akkori idők egyik figyelemre méltó hard rock zenekarává váltak. Mondhatnám azt is, hogy szinte legenda övezte őket. Jöttek aztán a klubok, kisebb nagyobb fesztiválok, no és az előzenekaroskodások. Az egyik ilyen esemény 1989 áprilisában zajlott a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán, ahol a Lord egyik előzenekara lehettek.

Majd eljött az 1989 év vége is, amikor szintén a Pecsa színpadán versengtek a közönség kegyeiért a legjobb hard rock zenekarok, ez az esemény pedig az Acélkarácsonynevű koncert volt. Jó kis bulira sikeredett. Azt hiszem erről Lőrinczy Attila (az egyik legnagyobb segítője az akkori metál zenekaroknak) sokat tudna mesélni, hisz ő is ott volt és lelkes Árkádok segítő volt.

Azért még Szűcs Norbertről illik írni, hisz ma ő a magyar zenei élet egyik kulcsfigurája. Ha humorosan fogalmaznám meg, akkor azt mondanám, hogy RANGHALMOZÓ: producer, többszörös platina- és aranylemezes szerző, billentyűs, hangmérnök, gitáros (nem is akármilyen), Artisjus-díjas zeneszerző, szóval mondom én, nem akárki ő. Igaziból egy külön blogot érdemelne, majd egyszer, talán ezt is meglépem.

arkadok007-1-1-1.jpg

arkadok006-1-1.jpg

arkadok005-1-1-1.jpg

arkadok003-1-1.jpg

arkadok002-1-1.jpg

arkadok001-1-1.jpg

arkadok000-1-1-1.jpg

 

Árkádok: Együtt sokkal könnyebb

 

Szólj hozzá

Szűcs Norbert Árkádok