2017. nov 11.

Lótuszvirág mag (Lotus flower seed)

írta: szucsalfi
Lótuszvirág mag (Lotus flower seed)

 

                                  Még az is feláll tőle, ami néha lekonyul.

Most egy olyan növényt mutatok be, amit valószínű, hogy élőben kevesen láttatok és nyersen, de akár szárítva is kevesen kóstoltatok.

Gyakran látom Pattaján, hogy a zöldségárusoknál a thaiak a friss lótuszvirág magját kiszedik és nyersen elfogyasztják. Gondoltam, egyszer én is kipróbálom, a nyers ételeket amúgy is kedvelem. Így is történt, ma megkóstoltam. Az ízétől nem ájultam el. Azt olvastam róla mindig, hogy nyersen enyhén édeskés, kellemes  ízű. Hát nem volt az. Inkább egy száraz, talán a száradni kezdő zöldborsóhoz hasonló, közömbös zöldség íze volt. De végül is valóban ehető, rossz íze nem volt (jó sem).

Tudni érdemes róla, hogy a magokat ki is szárítják és az egész világon árulják. Magyarországon is sok helyen kapható, főleg az ázsiai és a bio boltokban. A szárított lótuszmag úgy néz ki, mint az apró szemű szárított bab, csak van benne egy huncut kis pötty.

Érdekességként említem, hogy a lótuszmag Ázsiában egy jelkép. A hatalmat, a tudást jelképezi. De azt is mindenki tudja, hogy nagy a gyógyhatása. Amikor ma megvettem, az árusok is és az ott álló vásárlók is a hüvelyk újukat felfelé tartották, hogy ez igen, most aztán csodazöldséget vásároltam és mondták, hogy bontsam fel és a magokat nyersen egyem.

Akik a magot nyersen eszik, vagy nyersen- vagy szárítva megvásárolják és rendszeresen belefőzik az ételekbe, azok sok pozitív tulajdonságát fedezhetik fel. Csak néhány közülük:

--nyugtatja az erős szívdobogást

--csökkenti a nyugtalanságot

--enyhíti az álmatlanságot

--erősíti a koncentrációs képességet

--nagyon jó hatású a lépre, a vesére és a szívre

--segíti a gyulladások elmúlását

--lassítja az öregedést

--csökkentik a vércukor szintet

--segíti az emésztést

--erős szer a hasmenés ellen

--csökkenti a magas vérnyomást

--segíti a könnyű vizelést

--segíti a prosztata gyulladás megszűnését

--gyógyítja a fogínyt

--szexuális betegségek gyógyítója

--fogyasztása hasznos a húgy úti gyulladások megelőzésében

--segít a prosztata gyulladás megelőzésében

--gyógyítja a zsíros májat

 

Nos, ezek a fontosabb pozitív hatásai, vannak még mások is, de a lényeget felsoroltam.

Negatív hatása is lehet. Néhány embernél allergiát okozhat. De ezt hamar észre lehet venni és akkor abbahagyni a fogyasztását.

Úgy a  friss lótuszmagot, mint a szárítottat önálló ételreceptekbe is főzik, de bármelyik ételbe is belefőzhető. Ázsiában lótuszmagból sok önálló recept van, de desszertekhez is használják, majd később néhányat lefordítok és posztolom.

És hogy az orvosi kutatások alapján miket is tartalmaz, azok közül is felsorolok néhányat, de nem az összest: 100 grammban mérve:

A lótuszmagban sok nyomelem található:

Kalcium 4 %,

Vas 5%,

Vitamin B1 és B6 10%,

Magnezium 14% ,

Nátrium 1 mg,

Kálium 367 mg (10%),

összes szénhídrát 17 gr, 5 %,

fehérje 4.1%,

és van még benne tiamin, foszfor, mangán, aminosav.

Szóval, na... Összegezve az adatokat, érdemes odafigyelni rá. Ráadásul nem is drága, még hazánkban sem. Tudom, nehéz hozzászokni, hogy a konyhakredencen mindig legyen otthon belőle. És főleg hogy ne felejtsünk belőle mindig az ételekbe rakni. De ha ez a sok jótékony hatás igaz, akkor érdemes kipróbálni és nem elfelejteni. Érdemes a főzés minden napjaiba beiktatni. Kívánom, hogy így legyen. Jó főzőcskézést!

A fotókon bemutatom, hogy milyen a lótuszvirág a benne lévő magokkal együtt. Mutatom a szétszedését és magukat a magokat, hogy hogyan néznek ki. Szép zöld színűk van.

A lótuszvirágról egy magyar zenekar dalt írt. Hallgassátok meg. Ölveti Blues Band: Lótuszvirág

 

p1280129-1-1.jpg

p1280128-1-1.jpg

p1280127-1.jpg

p1280118-1.jpg

p1280117-1.jpg

Szólj hozzá

lótusz lótuszvirág mag lotus flower seed Ölveti blues band