2017. nov 06.

Bohemian Betyars

írta: szucsalfi
Bohemian Betyars


                    Hallgass hazait, ajánlom nektek a Bohemian Betyars együttest


Még soha nem mutattam be a blogomban, vagy a Facobookon a Bohemain Betyars nevű folk-punk csapatot, akik 2009 - ben alakultak. Ideje volt, hogy a Móricka magazinból kiposztoljam nektek ennek a nagyon vidám, bizarr, de nagyon magyaros nevű bandának az anyagát. Úgy két éve jelent meg a Mórickában, tehát nem friss anyag.

A Bohemian Betyars Miskolcról indult, és egyre messzebbre jutott. Szűcs Levente (ének, akusztikus gitár) és Palágyi Máté (hegedű, vokál) szerint: - Amikor magyarázzuk az embereknek külföldön, hogy mit is jelent a Bohemian Betyars név, akkor a Bohemian-t megértik, de a Betyars-t nagyon nehéz elmagyarázni... Ez egy tipikusan magyar dolog. Általában az angoloknak úgy mondjuk, hogy Bohemian Bastards, a spanyoloknak pedig Bohemian Banditos."

A fiúk rendkívüli módon szeretik a kalandokat és az utazást. A fellépésekről egy spanyol, egy német, egy lengyel, és természetesen egy magyar szervező is gondoskodik. "Tavaly és tavalyelőtt is úgy volt, hogy a spanyol managerünk leszervezett július közepére két elég jó fesztivált. Úgy gondoltuk, hogy ne repüljünk oda, mert akkor elveszne az egész pénz, hanem szépen induljunk el egy héttel előtte, és akkor odaérünk úgy, hogy minden nap megyünk egy kicsit tovább, és zenélünk az utcán - így jutottunk el szépen Valenciáig."

Az utcazenéléssel kapcsolatban a srácok azt mondják: - Volt, hogy dőlt a lé, és mi is meglepődtünk. Volt, hogy nem, és akkor azt mondtuk, hogy elő a konzervekkel... Ez várostól is függ: Például Prágában nagyon sok turista van, szűk helyeken, szűk kis tereken, be lehet zenélni, és jól pörög. Aztán volt például Nizzán egy egész partszakasz, ami több kilométer hosszú, ott elvesznek az emberek, kicsit nehezebb megfogni őket - de általában minden nap zenéltünk 3-4 órát, mindegyiket ugyanolyan energiával. Hogy mennyire érte meg? Szerintem nagyon jól mutatja, hogy másodszorra most visszatértünk, ugyanazt az útvonalat tettük meg, és majdnem minden helyen már klubban játszhattunk."

A Bohemian Betyars az elmúlt időben keményen dolgozott. Kicsit átformálták, és még jobbá tették a régi számokat, írtak újakat, és tavaszra olyan további újításokkal tervezik a folytatást, amiktől azt várják, hogy leessen a közönség álla.

Ha valaki szeretné végig hallgatni a velük készült rádiós interjút, az most itt megteheti:

 

 

Egy jó kis dal a bandától: Virágszál 

 

bohemianbetyars_1_-1.jpg

Szólj hozzá

Bohemian Betyars folk-punk Molnár Szabolcs Hallgass hazait Szűcs Levente Palágyi Máté