2017. okt 08.

Som Lajos - egy élő rock legenda

írta: szucsalfi
Som Lajos - egy élő rock legenda

Som Lajos - egy élő rock kövület

 

Som Lajos nemrég múlt 70 éves (1947 - ben született). Élő rocklegenda ő.
Tehettem volna föl csak Som Lajos képeket. De úgy gondolom, hogy nagyobb megtiszteltetés, ha az egyik legjelentősebb zenekarával készült közös fotókat posztolom ki nektek. A Piramist. Úgy emlékszem, hogy ez a fotósorozat a nagy Budapest Sportcsarnok előtti koncertsorozat sajtótájékoztatóján készült, onnan gondolom, hogy a fotókon látható Brády Marci, aki a bulit szervezte, de ha nem, akkor úgy is jön tőletek figyelmeztetés a figyelmetlenségemről. Ez az 1992 - es koncert olyan sikeres volt, hogy 5 teltházat vonzott a Budapest Sportcsarnokban. A zenekar nyílt titok, hogy a Révésszel való rossz viszonya miatt szünt meg. Ezen a néven azóta is működik zenekar az énekes Csokival, de sokak szerint messze nem közelíti meg az eredetit.  Aztán napjainkban Révész Sanyi  Závodi Janóval teltházas Piramis nosztalgia esteket tart. Igaziból a Piramis Révésszel volt a Piramis.
Lajosnál többször is volt szerencsém fönn lenni a belvárosi (V. kerületi) lakásában. Ekkor még a Karda Beával élt. Látványos luxus  lakás volt. Üzleti ügyben voltam nála, a Hajnal Gabi hozott össze bennünket.  Eu-s raklapokkal akart kereskedni. Ebben kért segítséget. Németországba exportálta volna. Azután viszonylag sokszor találkoztunk. Időnként meghívott a szülinapi bulijára. És időnként írt a Mórickába. De a Senator megalakulásáról is többször értekeztünk és meghívott egy próbára, de az végülis nem jött össze..
Legutoljára tavaly áprilisban láttam egy P. Mobil bulin, sajnos már nagy betegen. Árnyéka volt önmagának. De stikában mindneki őt figyelte. Az erkélyen ülve úgy végig ülte a koncertet, mint egy múmia, meg sem mozdult, csak nézett előre. A mellette lévő asztalnál ültem. Sokszor gondolkodtam, hogy ez mítosz rombolás, vagy nem. A barátai helyesen teszik-e, hogy elviszik a bulikra és így mindenki látja az állapotát, vagy nem. Lajosnak ez a jó, vagy nem. Sikert okoz-e még neki az, hogy robotként dedikálja az odalépőt, de rájuk sem néz, időnként talán még azt sem tudja, hogy hol van. Buta, hibás döntései, lépései miatt róla elmondhatjuk, hogy a Mennyből a Pokolba jutott. Végülis úgy gondolom, hogy igen. Szegényes körülmények között élő lelkének, biztos hogy jót  tesz a kimozdulás, és kimondottan ajánlatos a magány ellen. Tisztelet azoknak a barátainak, akik folymatosan ápolják, segítik, viszik-hozzák a koncertrekre. Fárasztó lehet.
Sok hibát követett el életében, de ne ezt nézzük. Például mit számít már az, hogy beszervezték besugónak. Semmit. Tiszteljük benne azt a zenészt, basszusgitárost, aki játszott a Neotonban, a Tűzkerékben, aki az akkori idők egyik legnagyobb bandáját indította el a Radics Bélával, a Taurust. Aki megalkotta a magyar rock zene egyik legnevesebb bandáját, a Piramist, no meg a Senatort.  Sok tízezer ember tombolt a bulijain. A rajongóknak örökké a szívében marad.

Mondanám, hogy gyógyulj meg Lajos, de tudjuk, hogy reménytelen. Inkább a madách-i idézetet fordítom ki: Lajos küzdj és bízva bízzál. Isten és Buddha legyen veled.

Szólj hozzá