2019. jún 13.

Gyermekhalál Indiában (Child Death in India)

írta: szucsalfi
Gyermekhalál Indiában (Child Death in India)

                          Gyermekhalál Indiában

A lychee egészen különleges gyümölcs. Valamikor csak hírből hallottuk a nevét, ám egyszer csak konzervben megjelent a piacokon. És habzsoltuk a sziruppal édesített, picit talán a kocsonyához hasonló állagú csoda gyümölcsöt.
 
Aztán a globalizmus betört hazánkba is és ma már ha nem is sok helyen de kapható a nagyobb piacokon, áruházakban vagy zöldség-gyümölcs boltokban.
 
Ám néhány éve eljött az az idő is, amikor erről a nagyon egészségesnek hitt gyümölcsről nem jó hírek érkeznek.
 
Észak Indiában legalább 53 gyermek halt meg olyan agybetegségben, amit a lychee-től kaptak el. Az indiai Bihar szövetségi állam Muzaffarpur nevű településében 2019 júniusában további  40 gyermeknél jelentek meg a halásos betegség tünetei.
Van előzménye. Ez a betegség 2014-ben már 150 ifjú életet követelt.
 
A probléma  az, hogy a gyümölcs oly ízes, oly különleges, oly egyedi íze van, hogy a figyelmeztetések mit sem érnek. Nem lehet neki ellenállni, főleg, ha gyerek az ember.
 
Mint kiderült a lychee-ben van egy toxikus anyag, ami megtámadja az agyat. És várható, hogy a betegség tovább fogja szedni áldozatait, hisz az indiai Bihar megyében nagy területen termelik a lychee-t.
 
Az elfogyasztott gyümölcs az Acute Encephalitis Syndrome (AES) tüneteit hozza elő.
 
Természetesen az indiai Bihar Szövetségi Terület egészségügyi osztálya ezek után kiadott ajánlásokat az embereknek, felhíva figyelmüket, hogy a 40 fokos melegben ne engedjék gyermekeiket lychee-t enni. Az előző halálesetek is nagyjából ezen időpontban, nagyon meleg napokon, heteken fordultak elő.

 
A „Sri Krishna Medica Colleg & Hospital” kórházi orvosai mindent megtesznek az itt ápolt gyerekekért, az életben maradásukért.
 
A betegség először 1995-ben észlelődött. Természetesen nem gyanakodtak a gyümölcsre. Ám a folyamatos megfigyelések alapján egyértelműen kiderült, hogy a betegségek mindig a lychee szezonban fordultak elő, és mindig csak a gyerekeket érintette.
 
A kutatásokba bekapcsolódtak amerikai orvosok is. Aztán 2015-ben az amerikai kutatók fedezték fel az összefüggést a gyümölcs és a betegség között.
 
A betegséget az orvostudomány  még nem ismeri eléggé, nagy energiával tanulmányozzák, kutatnak és próbálják az okokat megfejteni. Jellegzetes tünetek az egymás után jelentkező mérgezési rohamok, a megváltozott mentális állapot, majd ezek következményeként a halál. A tapasztalatok szerint a gyermekek egyharmada hal bele a betegségbe.
 
Sajnos hasonló tüneteket figyeltek meg a másik két nagy lychee termelő országban is, mégpedig Bangladesh-ben és Vietnámban.
 
Zárszóként mondom, hogy valamikor amikor még először ehettünk lychee-t, az Vietnámból származott. Természetesen senki nem lett tőle beteg, igaz, konzervként jutott be hazánkba.
 
Ezt a cikket, ezt az információt nem azért közöltem le, hogy pánikot okozzak és hogy megijedjünk a lychee fogyasztásától. De azért nem árt tudni róla. Szerintem csak a gyerekeket ne etessük agyon a gyümölccsel. Az sem árt, ha megnézzük a származási országot. De szerintem a legfontosabb, hogy mindent mérséklettel fogyasszunk, főleg, ha a gyerekeknek is adunk belőle, ezt hirdették már az ókorban is az orvosok. 
Ha tetszett a cikkem, légyszíves oszd meg!
Nagyon szépen köszönöm.
 
Forrás MailOnline
Fotók: Getty Images/Stock Photos

Szólj hozzá

licsi lychee India Bihar Muzaffarpur