2017. nov 08.

Egy Kiss Erzsi Zene

írta: szucsalfi
Egy Kiss Erzsi Zene

                                         Szabad a szív - hasít, lüktet, repít!

Interjú kivonat egy 2015 februári Mórickából. Úgy két éve jelent meg. Egy fura nevű egyedi zenét játszó együttest mutatok ma be. Már a nevük is figyelem felhívó, annyira szokatlan. EGY KISS ERZSI ZENE. A zenekart személyesen nem ismerem.

Már 21 éve űzik az ipart. 1996-ban alakultak. 5 albumuk jelent meg, az utolsó 2010-ben, de lehet, hogy 2014-ben. Nehéz ezeket az információkat memorizálni. Az utolsó albumukon 4 dalt magyarul is előadnak. 
Stílusukat nehéz behatárolni, talán a világzene a legjobb meghatározás.

Sok helyen felléptek, többek között Lengyelországban, Szlovákiában, Csehországban, Görögországban, Erdélyben. A közönség mindenhol imádja őket, sokszor a fantázianyelven szóló részekben is velük együtt énekelnek. A hosszabb interjút a Hallgass hazait című rádiós műsorban talán még fellelhetitek.

Néhány gondolat szilánk a zenekar vezetőjétől, énekesétől:
--A dallamos nyelvi improvizációk az utolsó albumon is megmaradtak, de most picit több lett a magyar szöveg, mondta Kiss Erzsi. 

KE.: --A zenekar tagjain kívül Pápai Istvánnal, Dudás Zsomborral is dolgozom együtt, majdnem 10 éve csináljuk bábdarabokhoz a zenét, és ez az ami beindította bennem a dalszöveg írást - mert ebben a 10 évben sok magyar szöveggel volt dolgom, amit én magam énekeltem fel, vagy én magam tanítottam be egy bábszínésznek...

KE.: --Azt érzem, hogy az én hozzáállásom egy szöveghez, és egy zenéhez picit más, mint általában az embereké, mert miközben a jelentés nagyon erőteljes, nagyon figyelek arra is, hogy hogyan igazítom rá a zenét...

KE.: --Nagyon sokszor nyúlok egy játékos, improvizatív szöveghez - egy adott dallamnál a szlávoshoz, egy sanzonnál a franciáshoz... Nincs eldöntve, hogy hányféle nyelv az, amivel én felénekelek egy dalt, vagy amiben gondolkozom, ez mindig az adott zenétől függ."

A zenekar felállása:

Kiss Erzsi – ének

Bujdosó János – gitár, buzuki, mandolin, shakes, ének

Vajdovich Árpád – basszus gitár, bőgő, gitár, ének

Németh Csaba – dob, kanna, xilofon, tikfa

 

egykisserzsizene-1.jpg

 

Kedvenc Egy Kiss Erzsi Zene dalom: Csokidal

Szólj hozzá

Egy Kiss Erzsi Zene