2018. dec 22.

Az AC/DC Budapesten (Múlt idéző)

írta: szucsalfi
Az AC/DC Budapesten (Múlt idéző)

Igazi szenzációk voltak az AC/DC budapesti koncertjei. A világ egyik 'legjobb rock bandájának' titulált együttes bőven kiérdemli ezt a címet.
Múltat idézek néhány megkopott fekete fehér fotóval. Sajnos a film eléggé nem bírta az idő vasfogát, de legalább van.
 
A fotók 2009-ben készültek és talán még sokan emlékeznek erre a dögös bulira, amit a zenekar bemutatott nekünk. Rock ünnep volt ez.  Libabőrös lett a hátunk, amikor belecsaptak a gitárokba, de olyan hangerővel, hogy azt hittük, hogy kirepülünk a stadionból és a hatására a közönség egyszerre sikonyázott a hátborzongató gitár hangokra.
 
 
 
És aztán Brian Johnson berobbant a színpadra és elszabadult a pokol, az az édes pokol, amit csak a rock zene tud kiváltani.
 
Akik eljutottak erre a koncertre, felejthetetlen élményekkel távoztak. Azt hiszem, hogy akkor nem tudtuk elképzelni, hogy az AC/DC-nek is vége szakad egyszer, de a 2018 –as év sajnos ezt hozta.
 
 
 
A zenekar legutolsó összeállítása szenzációs volt, hisz Brian után Axl Rose-t szerződtették az utolsó turnéjuk befejezésre. Ez a felállás:
Axl Rose ének
Angus Young szólógitár 
Stevie Young ritmusgitár 
Chris Slade dobok.

 

 

 

Néhány érdekesség a zenekarról a Wikipédia alapján:
2008augusztus 18-án bejelentik, hogy október 20-án világszerte szinte egy időben megjelenik az AC/DC várva várt új albuma, a Black Ice, amely 15 számot tartalmaz. A lemez producere az a Brendan O’Brien, aki a Stiff Upper Lip lemezt is készítette. A felvételeket Vancouverben a Warehouse Stúdióban rögzítették.
Az album bemutatására egy gigantikus 18 hónapos koncertsorozatot szerveznek, amely 2008. október 28-án kezdődik Amerikában a Wilkes-Barre Sportarénában, és egészen 2010. tavaszáig fog tartani. Az észak-amerikai és európai helyszíneket követi Dél–Amerika, Ausztrália és Ázsia.
Az album első számából, a Rock ‘n’ Roll Train-ből videoklip készült, amely pillanatok alatt körbejárta a világot az interneten keresztül. Ezek után a bejelentett koncertekre a pénztárnyitás után szinte azonnal elfogytak a jegyek az egész világon.
2008. szeptember 15-én bemutatkozik az AC/DC rádió a Sirius 29–es csatornáján, és folyamatosan sugároz AC/DC dalokat, interjúkat és koncertfelvételeket az elmúlt 30 évből merítve.
2009. szeptemberében hat koncertet kellett elhalasztaniuk Brian Johnson műtétje miatt. Szeptember 29-én jelent meg az AC/DC Backtracks elnevezésű boxsetje, ami 3 CD-t, 2 DVD-t, és egy LP-t tartalmaz.
2010január 16-án adták ki az Iron Man 2 albumot, amit a Vasember 2. című filmhez készült. Az albumon csak régebbi számok találhatóak.
2010. január 25-én bejelentették, hogy az AC/DC lesz az egyik fellépője a Download Festivalnak, a Donington ParkbanAngliában.
2011. május 10-én megjelent az AC/DC új koncert DVD-je a Live At River Plate.
2014-ben a kezdettől bent lévő Malcolm Young egészségügyi problémái miatt távozott a zenekarból.
Több tévhír elterjedt, hogy feloszlott a zenekar, de ezt az énekes cáfolta egy brit lapnak adott interjújában. Az új albumon és a koncerteken Malcolmot, unokaöccse, Stevie Young helyettesíti.
2015 februárjától pedig Phil Rudd helyére- aki ellen büntetőeljárás folyt, de végül felmentették -Chris Slade ült vissza a dobok mögé. 2015. május 14-én az AC/DC fellépett a szomszédos Ausztriában, a Red Bull Ringen, Zeltweg mellett.
2016-ban a Rock Or Bust turné hátralévő részében, Axl Rose a Guns N’ Roses frontembere helyettesíti Brian Johnson énekest, aki betegsége miatt nem tudja befejezni a turnét.
Július elején Cliff Williams basszusgitáros bejelentette, hogy az aktuális turné végeztével visszavonul. Utolsó koncertje a zenekarral 2016 szeptember 20-án volt Philadelphiában.
2017 november 18-án, hosszú, súlyos betegeskedés (túlélt tüdőrák,szívproblémák, majd végül demencia) után elhunyt Malcolm Young, a zenekar alapító ritmusgitárosa és egykori vezetője.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mennyi mennyi csapás. A befejezés szomorú, de éltessen bennünket az néhány koncert, amit mi is élőben láthattunk és éltessen az a sok sok örök életű dal, amivel a banda megajándékozott bennünket.
Ha tetszik a blogom, légyszi oszd meg.
De támogathatod is!
A bankszámlaszám: 330-2-11994-6
Nagyon köszönöm!
Megosztom a budapesti koncertjük audió anyagát, mindig jó ezeket a dalokat hallgatni.
 

AC/DC: Live Budapest, Hungary 1991 [AUDIO]

Szólj hozzá

koncertek rock zene Budapest AC/DC