2018. dec 15.

Házi joghurt indiai módon

írta: szucsalfi
Házi joghurt indiai módon

Tüzesen süt le a nyári nap sugára, az ég tetejéről a Frédi bá'ra. Fölösleges dolog sütnie oly nagyon, hisz a Frédi bá'nak így is nagy melege vagyon. (Nagy költőnk után szabadon).

 

Szóval a kínos rímek után vágjunk bele a mai mondandómba. Ismét oktatlak benneteket. Bevezetlek titeket a házi joghurt készítés titkaiba.

 

De azért még előtte megosztok néhány gondolatot. Én Thaiföldön lakok.

Thaiföldön a tejtermékek úgy 10-15  éve törtek be a piacra. Annak ellenére, hogy a thaiok emésztőrendszere más mint az európaiaké. Az ők emésztőrendszere a tejet nem tudja jól feldolgozni, hisz ősidők óta tej nélküli életet éltek. Szóval a  szervezetük a tejet határozottan nem kultiválja. 

 

Jó, az amcsi és európai turistáknak a szállodákban a kontinentális reggelik mellé mindig volt tej, de a thaiok között soha nem volt elterjedve. És aztán jöttek a tv reklámok és egyre többen próbálták ki a tejivást. Az utak, utcák mentén mozgó tejivók nyíltak, ahová a thaiok esténként kiültek és iszogatták a tejet. Meg a tejből készült turmixokat, koktélokat. 

 

El tudom képzelni, hogy néhányan milyet fostak a tejivás után. Néha még mi, itt lakók is kiültünk melléjük egy-egy pohár turmixra. Egy nagy átkuk volt ezeknek az italoknak, az hogy mindent iszonyatosan édesre csináltak. A thaiok édes szájúak.

 

Majd ahogy az oroszok kiszabadultak hazájukból és ellepték a világot, ide is nagy létszámmal jöttek nyaralni. Sokan, nagyon sokan ide is költöztek, irtó nagy területű orosz kolóniák, lakóparkok épültek. Szinte városok a városban. Nekik igényük lett azokra a termékekre, amiket hazájukban szerettek, többek a között tejre,  joghurtra, tejfölre, a kefirre, íróra, túróra és sajtokra. Az igények kielégítésére szükséges volt ezen termékek nagybani gyártására. 

 

Megjelentek hát a külföldi-thai vegyes vállalatok és csak gyártották, gyártották a tejből készült finomságokat. (Sajnos Túró Rudit nem készítettek). Még orosz-thai feldolgozó üzem is nyílt, azt hiszem Chonburiban, ahol aztán az oroszok szájíze szerint gyártott termékek lepték el  a közérteket, szupermarketeket. Jó ízűek, de a magyarral nem veszik fel a versenyt. Ráadásul iszonyatosan drágák.

 

Ilyenkor lép közbe a magyar bölcsesség: MAGAD URAM, HA NINCS RABSZOLGÁD.

Pattaján abban a lakóparkban ahol én tengetem mindennapjaimat, vegyes náció él.  Élnek itt irániak és oroszok és még sok más nemzet fiai-lányai is. Kiderült, hogy ők mind-mind nagy tejtermék fogyasztók és például az irániak naponta 4-5 liter joghurtot is elfogyasztanak, de a legnagyobb poén, hogy nem veszik meg a drága portékákat, hanem ők maguk, házilag készítik el. 

 

Nyilván, hogy ez bogarat ültetett a kis agyamba. Ezt nekem is meg kell próbálnom. Én renegát vagyok, végül az indiaiak által készített joghurtba vágtam bele. És ennyi elő duma után jöjjön végre a lényeg, a joghurtkészítés receptje.

 

Joghurt indiai módon:

Hozzávalók (2 liter joghurthoz):

2 liter 100 százalékos tehéntej

1 csésze (2.5 deci) zsíros tejpor, ha sűrű joghurtot akartok csinálni

6 evőkanál friss joghurt. 

Ha egészséges anticandida joghurtot akarunk csinálni, akkor itt Pattaján a 6 evőkanál joghurt Yolida joghurt legyen.  Ha ilyen joghurtunk nincs, akkor tegyünk a 6 evőkanál sima joghurtba acidophilus+bifidus port (ezek bélbarát baktériumok) és jól keverjük össze. Ez lesz az oltóanyag, az oltójoghurt.

 

Magyarországon is kapható acidophilus+bifidusos joghurt, lehetőleg azt válasszátok oltó anyagnak. Ha a savanykásabb joghurtot kedvelitek, akkor tegyetek még bele néhány csepp citromlevet, de a magoktól megszűrve.

 

Ha meg nem hisztek ezekben a dolgokban, akkor meg mindegy, hogy oltóanyagnak milyen joghurtot választatok. 

 

Elkészítés:

0. Ha sűrű joghurtot szeretnénk, akkor 2 deci tejet öntsünk egy nagyobb csészébe és tegyük bele a zsíros tejport és keverjük simára. Ha nem akarunk sűrű joghurtot, akkor ez a művelet kimarad.

1. Öntsd a 2 liter tejet egy nagy fazékba és melegítsd addig, amíg forrni  kezd. Közben állandóan keverni-kavarni kell, hogy ne fusson ki, vagy nehogy lekozmáljon.

2. Ha felforrt, akkor kapcsoljuk le a tűzhelyet, vegyük le az edényt a tűzhelyről és öntsük bele a tejben simára elkevert tejport. Nagyon alaposan keverjük el, hogy a tejpor teljesen feloldódjon a forró tejben. Ha nem sűrű joghurtot akarunk, akkor ez a művelet is kimarad.

3. Ezután várnunk kell, hogy a tűzforró tej 44-46 fokra lehűljön. Ha van hőfokmérőnk akkor azzal könnyű ezt mérni, ha nincs, akkor a jó öreg népi módszert kell alkalmazni. A kihűlő tejbe időnként a kisujjunkat bele kell mártani és ha kibírjuk, hogy a kisujjunk benne legyen 10-12 másodpercig, akkor jó, akkor a tej már 44-46 fokosra hűlt le, ha nem bírjuk ki 10-12 másodpercig benne tartani  mert még olyan forró, akkor még az oltásra nem alkalmas. Többször kell próbálkozni a kisujjunkkal, nem olyan veszélyes ez, hamar belejöttök. Mondjuk az én kisujjam mindig vörös, de ki törődik ezzel?!

4. No, szóval, ha a tej lehűlt 44-46 fokra, akkor beleöntjük az oltójoghurtot és nagyon alaposan összekutyuljuk és simára keverjük.

5. Ezután a tejet átmerjük abba az edénybe, amiben tárolni fogjuk. Én egy 2 literes üvegedénybe szoktam átmerni. Mivel az üveg a hőtől könnyen reped, ezért az alábbi trükkel kell megoldani. Terítsünk le egy konyharuhát a konyhai pultra, majd arra tegyünk rá 2 nagy kést. És a tároló üveget a nagy kések élére helyezzük. A két kés éle elvezeti a hőt és így az üveg nem reped el. (a fotókon láthatjátok). Ha kannába merjük, akkor erre nincs szükség.

6. Nos, a meleg tejjel feltöltött edényt 5-6 órahosszára be kell burkolni rongyokkal és meleg helyre kell tenni. Én egy vastag törülközőbe szoktam becsavarni és a sütőbe rakom be. A sütőt 100 fokra hevítem és a benne lévő törülközővel körbecsavart edényt még 5-10 percig így melegítem, majd kikapcsolom. Ezzel a módszerrel felgyülemlik annyi meleg, hogy a tej joghurttá érlelődjön. Úgy 5 óra múlva már megnézhetjük, mert elvileg biztos, hogy kész van. Persze az  sem árt neki ha jóval hosszabb ideig tartod, érleled a melegen.

7. A kész joghurtot hűtőbe tesszük. Amikor jó hideg lett, akkortól kezdve fogyaszthatod. Eheted, főzhetsz vele, csinálhatsz turmixokat, stb. Amikor kinyitod a tároló edényt, fogod látni, hogy az érlelés során keletkezik több-kevesebb savó is, tejsavó. Én savósan szeretem. De ha a savót kicsöpögteted belőle, akkor egy krémesen lágy joghurt lesz a tulajdonod, mondhatom azt is, hogy tejföl szerű, vagy krémsajt szerű lesz az állaga. Bármelyik változata, vagyis savós, vagy nem savós, sokkal finomabb, mint a közérti.

Egy biztos, megéri házi joghurtot készíteni, főleg Thaiföldön, hisz a költsége így töredékébe kerül a bolti áraknak.

Én a kész joghurt feléből  egyből Görög Tzatzikit csináltam. Istenire sikerült. Majd annak a receptjét is fölrakom, bár lehet hogy ennek a népszerű görög ételnek a receptjét már mindenki ismeri.

 

Remélem a leírásból nem hagytam ki semmit. Ha valaki belevág és elakad, bátran kérdezzen.

 

Ha tetszik a blogom, akkor oszd meg. 

De támogathatod is:

A bankszámla száma: 330-2-11994-6

 

Nagyon köszönöm!

 

If you like my blog, share it.

But you can also support it:

Bank account number: 330-2-11994-6

Thank you very much!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A végére egy joghurtról szóló dal:

Ylvis - Yoghurt 

Szólj hozzá

egészség ételek italok joghurt házi joghurt anticandida india joghurt