2017. okt 30.

Udvari Bolondok (Hungarian Blues Band)

írta: szucsalfi
Udvari Bolondok  (Hungarian Blues Band)

blues_kocsma_fmh_1987_marcius_stafeta026.jpg

blues_kocsma_fmh_1987_marcius_stafeta023.jpg

blues_kocsma_fmh_1987_marcius_stafeta009.jpg

blues_kocsma_fmh_1987_marcius_stafeta007.jpg

blues_kocsma_fmh_1987_marcius_stafeta005.jpg

blues_kocsma_fmh_1987_marcius_stafeta003.jpg

blues_kocsma_fmh_1987_marcius_stafeta001.jpg

blues_kocsma_fmh_1987_marcius_stafeta000.jpg

 

      Blues kocsma az FMH-ban: 1987 március - Udvari Bolondok és mások koncert 

     A blues-t a lélek zenéjének tartják. Afrikai rabszolgák cipelték magukkal Amerikába, ha bajuk volt énekeltek, ha öröm érte őket énekeltek. És a blues muzsika szeretete átragadt a rabszolgatartókra is majd felszabadításuk után fehér emberek tömkelegére. Ma a világ egyik legnépszerűbb zenéje. 

      Mindenhol vannak rajongói, követői, muzsikusai. Természetesen hazánkban is. Nagyon sok jó blues bandánk van. És ehhez fellépőhelyek is kellettek. Országszerte sok blues kocsma kapott szárnyra a nagyvárosokban. Az egyik legnépszerűbbek egyike Budapesten az FMH-ban (Fővárosi Művelődési Ház) alakult meg, ahol szinte minden műfajnak helyt adtak, naná hogy a bluesnak is. 

     A fotók 1987 márciusának valamelyik napján készültek. A fellépőket nézve jó buli lehetett. Az Udvari Bolondokról és néhány blues énekesről láttok fotókat. 

     A fellépők zömével valamikor jó kapcsolatban voltunk. Mi is felléptettük őket. A zenészek nevei nem jutnak eszembe, pedig a nyelvem hegyén vannak, de valahogy odaragadtak, nem akarnak kijönni, pedig erőlködök és úgy kimondanám. Bízok benne hogy lesz segítségem, és a sok zenész nevesítve lesz. 

     De ha a zenészek nevei nem is jutnak eszembe, eszembe jut két illusztris személyiség neve, akik ott voltak. Az egyik Nemes Nagy Péter, kit a blues rajongóknak nem kell bemutatnom. A másik egy újságíró barátom, kivel régen, nagyon régen sokat csavarogtunk, kocsmáztunk. A neve Hetesi Peti. Ő a Staféta magazinnak írt cikket a klubkoncertről. Sajnos néhány éve meghalt.

     Az Udvari Bolondok az akkori idők egyik legjobb buli bandája volt. Később átalakultak. A Stexas együttes tagjaival fuzionálva a legjelentősebb magyar bandák egyikét alakították meg, az Ismerős Arcokat. Ma legendák. Egyik kedvenceim. 

      A blues kocsmához, a blues hangulathoz persze sör is kell. Kicsit sötétek lettek a fotói, de mit számít az. A sziluettjük ott van. Azok a drága általam imádott kőbányai sörök. Valóban olyan ízük volt mint a folyékony kenyér. Fel is hizlaltak vagy 130 kilóra. A jó dolgokért áldozat kell. A Heineken meg a többi sör katyvasz hozzá képest, elmehetnek a fenébe. 

     Kifogytam a szavakból. Nem marad más, mint az évekig betanult szövegem: Jó fotó letöltést kívánok és járjatok blues koncertekre és Ismerős Arcok koncertre.

Ismerős Arcok: Koncert 2000:

 

Szólj hozzá

Ismerős Arcok FMH Udvari Bolondok Nemes Nagy Péter Fővárosi Művelődési Ház blues zene Hetesi Péter Staféta Kőbányai sör